кадър Няма нужда от изпадане в паника. От пролетта досега има

...
кадър Няма нужда от изпадане в паника. От пролетта досега има
Коментари Харесай

Доц. Маджаров: Не вярвам, че PCR тестовете ще поевтинят

кадър 

" Няма потребност от изпадане в суматоха. От пролетта до момента има голяма разлика. Вече знаем по какъв начин да действаме с това заболяване. Има опция да се употребява огромна част от легловата база в България за лекуване на COVID-19. 46 000 има регистрирани кревати за интензивно лекуване. В идващите седмици все по-малко ще следим случаи на върнати пациенти. В последния месец бяхме очевидци и на някои административни спънки - имаше бюрократични забавяния от страна на НЗОК, в този момент те са изчистени ", съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров в ефира на " България заран ".

По думите му фактът, че в последните дни не се следи напредък на инфектираните, е удобен. Според него макар че държим 40% позитивни проби, действителният им брой сега е висок. Бързите антигенни проби щели да потвърдят повече позитивни пациенти.

Лекарят изрази мнение пред, че НЗОК не е реагирала съответно предвид на обстановката. Трябвало да се работи доста по-бързо и да има синхрон сред всички структури в страната.

Относно това дали има възможност PCR тестванията в скоро време да поевтинеят, експертът изрази подозрение това да се случи.

" Не имам вяра, че PCR тестванията ще поевтинят. Според това, което виждаме като фактуриране на PCR проби от разнообразни лаборатории, те са доста по-скъпи. По-малко от 60 лева не е допустимо да се понижи цената. Трябва да подпишем анекс до няколко дни към Националния рамков контракт, в който ще настояваме да се почисти лимитирането на тестванията ", изясни той.

Д-р Маджаров добави, че пациентите, които се задържат по-дълго в лечебните заведения, костват по-скъпо на страната.

" Проблемът е с тези, които не са в интензивните отделения. Всичко е въпрос на стопанска система и финанси. Някои шефове на лечебни заведения настояват, че всичко е наред. След 5-6 месеца ще стане ясно, че това не е тъкмо по този начин. 32 000 са лекарите в България. 1000 лв. ще има за всички, които са в отделенията с този анекс, който ще подпишем ", добави лекарят.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР